Salariul minim la nivelul Uniunii Europene ar putea fi anulat. CJUE a făcut un prim pas în această direcție prin avizul negativ oferit de avocatul general.
Pe 14 ianuarie, mulți susținători ai unei Europe sociale au fost șocați când avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), judecătorul cipriot Nicholas Emiliou, și-a prezentat concluziile referitoare la Directiva europeană privind salariul minim.
Aviz negativ al CJUE amenință legea salariului minim UE
În analiza sa, avocatul general a concluzionat că directiva este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene și, prin urmare, ar trebui să fie anulată. Acest aviz ar putea avea efecte devastatoare asupra uneia dintre cele mai semnificative legi sociale ale UE, punând în pericol legitimitatea Uniunii. Totuși, speranța nu este pierdută, susțin doi experți europeni într-un articol apărut pe platforma Social Europe.
Directiva are scopul de a stabili un cadru pentru garantarea unor salarii minime adecvate și promovarea negocierii colective.
Consiliul European a adoptat „Directiva (UE 2022/2041) privind salariul minim adecvat în Uniunea Europeană” cu sprijinul a 24 din cele 27 de state membre. Singurele țări care s-au opus au fost Danemarca și Suedia, temându-se că directiva ar putea periclita modelele lor naționale de relații de muncă autonome.
Danemarca și Suedia cer anularea directivei privind salariul minim
La începutul anului 2023, guvernul danez, susținut de asociațiile patronale și sindicatele din Danemarca, alături de Suedia, a deschis o acțiune în fața CJUE.
Aceștia argumentează că directiva încalcă articolul 153 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care restricționează competențele UE în domeniul „remunerării”.
Avocatul general al CJUE, în concluziile sale, susține în mare parte argumentele daneze și suedeze și propune anularea completă a directivei.
Această poziție este în contradicție cu avizele juridice anterioare emise de Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, care au examinat temeinic baza legală a directivei.
(Te-ar putea interesa și:Gigi Becali detonează bomba! Ce a spus după retragerea surpriză a lui George Simion de la prezidențiale)
Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].