-2.8 C
București
duminică, ianuarie 5, 2025
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Rusia închide ultima conductă de gaz către Europa prin Ucraina

    Gazprom, gigantul energetic din Rusia, a suspendat complet livrările de gaz natural către Europa prin Ucraina. Decizia închide o rută folosită aproape 60 de ani pentru gazul sovietic și rusesc spre Europa.

    Gazprom oprește fluxul de gaz prin Ucraina după refuzul prelungirii acordului de tranzit

    Decizia a fost luată după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit semnat în 2019, care a expirat astăzi. Gazprom a anunțat pe Telegram că fluxul de gaz a fost oprit miercuri, la ora 8:00, ora Moscovei.

    Această conductă reprezenta ultima rută majoră de transport a gazului rusesc spre Europa, după sabotarea conductei Nord Stream spre Germania în 2022 și închiderea rutei prin Belarus către Polonia.

    De la începutul războiului din Ucraina, Europa a redus semnificativ dependența de gazul rusesc, iar volumele livrate prin Ucraina au scăzut la un sfert din nivelul anterior conflictului.

    Statele cele mai afectate de această decizie

    Țările cele mai afectate de această decizie sunt Austria, Ungaria, Slovacia și statele din Balcani, care depind încă de gazul rusesc livrat prin Ucraina.

    Totuși, experții afirmă că rezervele din depozite și sursele alternative vor preveni întreruperile imediate în furnizarea de energie electrică și încălzire. Situația este mai dificilă pentru Moldova, care a declarat stare de urgență în decembrie.

    Principală preocupare a țării este că oprirea livrărilor de gaz rusesc prin Ucraina ar putea afecta funcționarea centralei electrice din Transnistria, sursa principală de energie electrică a Moldovei.

    Deși se specula că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va anunța măsura în discursul său de Anul Nou, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, Gazprom a fost cea care a comunicat că Ucraina nu mai permite tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său.

    Republica Moldova depinde de importurile de energie electrică din România

    Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate și a anunțat că va trebui să implementeze măsuri pentru a reduce consumul de gaz cu o treime.

    În aceste condiții, 62% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova va fi acoperit prin importuri din România.

    Producția locală și importurile din România vor asigura consumul de energie electrică al Moldovei în 2025

    În ianuarie 2025, consumul de energie electrică al Republicii Moldova (pe malul drept al râului Nistru) va fi asigurat printr-o combinație de producție locală și importuri din România, potrivit unui anunț al companiei SA Energocom.

    Centralele termice din Chișinău și Bălți vor produce peste 127.000 MWh, adică aproximativ 28% din consumul estimat. Energia regenerabilă, provenind atât de la instalațiile cu tarif fix stabilit de ANRE, cât și de pe piața liberă, va adăuga încă 46.000 MWh (circa 10%).

    Producția de energie regenerabilă și importurile din România, susținute de Gazprom pentru Transnistria

    Totuși, producția de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană și solară, depinde de condițiile meteorologice și nu poate fi considerată o sursă constantă.

    Din totalul importurilor din România, 178.000 MWh (aproximativ 39%) vor fi achiziționate de pe bursa OPCOM, iar 105.000 MWh (circa 23%) vor veni din contracte bilaterale.

    Gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova era destinat în întregime regiunii separatiste transnistrene, unde se află o centrală termoelectrică majoră la Cuciurgan, care producea energie electrică pentru malul drept al Nistrului la prețuri mai mici.

    Gazprom a refuzat soluția unor rute alternative pentru livrările de gaz către Transnistria, prin conducta TurkStream, invocând neachitarea unei datorii pretinse de Chișinău, care însă nu a fost confirmată de un audit internațional.

    Prim-ministrul Dorin Recean acuză Kremlinul de utilizarea energiei ca „armă politică”

    În răspuns, prim-ministrul Dorin Recean a acuzat Kremlinul că folosește energia drept „armă politică” și a menționat că Guvernul Republicii Moldova analizează opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele naționale și a solicita despăgubiri.

    Gazprom livra zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaz către regiunea transnistreană, asigurând atât necesitățile de consum ale locuitorilor din această zonă, cât și producția de energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

    (Te-ar putea interesa și: Jocelyn Wildenstein a murit!)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    STIRI RECENTE

    NU RATA