Un ritual enigmatic, desfășurat inițial o singură dată pe secol conform unei tradiții stabilite în anul 1300, are loc acum o dată la 25 de ani în Biserica Catolică.
Papa Francisc deschide Ușile Sfinte pentru Anul Jubiliar
Papa Francisc va deschide cinci Uși Sfinte la Vatican, continuând o veche tradiție catolică, și va inaugura un ritual fără precedent.
O dată la 25 de ani, Suveranul Pontif deschide cinci uși sacre pentru a celebra anul jubiliar din calendarul catolic. Această tradiție, instituită în 1300, prevedea inițial desfășurarea ritualului o dată pe secol, însă ulterior frecvența a fost redusă la 25 de ani.
Ușile sfinte ale celor patru bazilici romane au fost deschise pentru prima dată în 1423, marcând începutul acestei tradiții speciale, care de atunci are loc în mod regulat.
Anul 2025 aduce o premieră, deoarece o ușă simbolică va fi deschisă într-o închisoare din Roma, devenind astfel al cincilea portal sacru.
Ce va face Papa Francisc în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va da startul ritualului dedicat anului jubiliar în Ajunul Crăciunului, deschizând primul portal sacru situat la intrarea de nord-est a Bazilicii Sfântul Petru.
Ușa, zidită după celebrarea anului jubiliar al Milostivirii Divine din 2016, a fost eliberată de cărămizi pe 2 decembrie, ca parte a pregătirilor pentru ritual.
Următorul portal va fi deschis pe 26 decembrie, când Papa Francisc va inaugura ușa simbolică a închisorii romane Rebibbia, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ștefan, conform declarațiilor.
Pe 29 decembrie va fi deschisă Ușa Sfântă a Bazilicii Sfântul Ioan în Lateran.
Ultimul portal sacru va fi deschis pe 5 ianuarie la Bazilica Papală Sfântul Pavel în afara Zidurilor din Roma. A doua zi, Ușile Sfinte vor fi din nou zidite cu cărămizi, urmând să aștepte următorul jubileu, peste 25 de ani.
Care este semnificația ușilor deschise la Vatican
Cu un sfert de secol înainte, Sfântul Ioan Paul al II-lea a abordat Ușa Sfântă în bula papală Incarnationis Mysterium pentru Marele Jubileu, subliniind că acest ritual „simbolizează trecerea de la păcat la har, o cale la care fiecare creștin este chemat”.
„Isus a spus: „Eu sunt ușa” (Ioan 10:7), pentru a arăta că nimeni nu poate veni la Tatăl decât prin El. Această desemnare pe care Isus și-o aplică lui însuși mărturisește faptul că numai El este Mântuitorul trimis de Tatăl.
Există o singură cale care deschide larg intrarea în viața de comuniune cu Dumnezeu: acesta este Isus, calea unică și absolută spre mântuire. Numai lui îi pot fi aplicate în deplin adevăr cuvintele psalmistului: „Aceasta este ușa Domnului pe unde pot intra cei drepți” (Psalmul 118:20)- a explicat Papa Ioan Paul al II-lea.
2025 – Anul jubileului pentru Biserica Catolică
Anul jubiliar din 2025 va fi un an deosebit de iertare și rugăciune pentru Biserica Catolică. Această sărbătoare a Vaticanului, care se desfășoară o dată la 25 de ani, atrage peste 30 de milioane de pelerini în oraș!
Anul jubiliar va începe cu deschiderea Ușii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru pe 24 decembrie 2024, la ora 4.30.
Sărbătorile Anului Jubiliar se vor încheia pe 6 ianuarie 2026, când Ușa Sfântă a Bazilicii Sf. Petru va fi închisă.
Istoria Anului Jubiliar: De la prima proclamare în 1300 până la sărbătorirea sa la fiecare 25 de ani
Anul jubiliar, cunoscut și sub denumirea de Anul Sfânt, a fost instituit pentru prima dată în 1300 de Papa Bonifaciu al VII-lea, având rolul de a atrage atenția țărilor aflate în război asupra lui Isus.
Pelerini din întreaga lume au venit la Vatican în decembrie 1299 pentru a se ruga la mormintele Sfinților Petru și Pavel, locație care este acum ocupată de Bazilica Sf. Petru.
Impresionat de devotamentul lor, Papa a proclamat un an al iertării păcatelor, devenit ulterior cunoscut sub denumirea de Anul jubiliar.
Deși inițial anii jubiliari erau stabiliți la intervale de 100 de ani, Papa Clement al VI-lea a redus acest interval la 50 de ani, la cererea pelerinilor.
(Te-ar putea interesa și: Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni de hărțuire sexuală și defăimare, în urma colaborării din filmul „It Ends with Us””)