Curtea Constituțională a decis marți, 1 iulie 2025, că modificările legislative prin care fostului președinte Traian Băsescu i-au fost retrase anumite privilegii sunt neconstituționale
În unanimitate, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Băsescu împotriva unor prevederi din Legea nr. 243/2021, conform informațiilor transmise de Digi24 și Antena3.
Ca urmare a acestei decizii, Traian Băsescu își poate recupera următoarele drepturi:
- dreptul la o locuință de protocol care să îi servească drept reședință, incluzând un spațiu pentru cabinet de lucru, cu un post de consilier și un post de secretar;
- o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul Președintelui în funcție;
- protecție și pază permanentă, precum și utilizarea gratuită a unui autoturism asigurate de Serviciul de Protecție și Pază.
Această hotărâre vine la trei ani după ce Traian Băsescu a contestat modificările aduse Legii 406/2001 prin care i-au fost retrase beneficiile acordate foștilor președinți, după ce în 2021 a fost adoptată o prevedere prin care foștii șefi de stat pierd aceste drepturi dacă s-a stabilit definitiv că au colaborat cu fosta Securitate.
Traian Băsescu, declarat colaborator al Securității, în 2022
În 2022, Traian Băsescu a fost oficial declarat colaborator al Securității. Pe 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv că fostul președinte a acționat ca poliție politică sub numele conspirativ „Petrov”.
După această hotărâre, Băsescu a transmis un mesaj scurt în care a anunțat că va apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Conform CNSAS, Traian Băsescu a furnizat note informative care ar fi contribuit la împiedicarea plecării unui coleg de la Marină în străinătate. Documentele depuse în instanță arată că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură din partea fostei Securități, cu grad de locotenent-colonel, și ar fi redactat două note informative olografe.
Potrivit CNSAS, pe durata colaborării, Băsescu a raportat activități considerate ostile regimului comunist, inclusiv intenția unor persoane de a pleca în străinătate sau legături cu cetățeni străini, așa cum reiese dintr-o notă din 5 mai 1975.
Consiliul a subliniat că informațiile furnizate de Băsescu au încălcat dreptul la viață privată și libertatea de circulație, conform articolelor 17 și 12 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice.
De asemenea, în urma uneia dintre notele sale informative, Securitatea a respins numirea unui coleg pe nave românești care efectuau curse internaționale.
Cum și-a susținut Traian Băsescu apărarea
În timpul procesului de la Curtea de Apel București, Traian Băsescu a respins acuzațiile că ar fi fost colaborator al fostei Securități. El a afirmat: „Avem opinii complet diferite, eu și CNSAS. Verdictul final îl va da un al treilea, judecătorul.”
În fața instanței, Băsescu a susținut că nu a fost conștient că i s-a atribuit un nume conspirativ, subliniind că rapoartele pe care le-a întocmit sunt semnate cu numele său real, „căpitan Traian Băsescu”.
„Nu am știut că mi s-a dat un nume conspirativ și nu am semnat niciun angajament care să includă un astfel de nume. De asemenea, nu am știut că Contrainformațiile Militare erau, de fapt, Securitatea. Am crezut că este un serviciu al Ministerului Apărării Naționale”, a explicat el.
Băsescu a adăugat că abia după Revoluție a aflat despre legătura dintre contrainformațiile militare și Securitate. El a spus că rapoartele sale au fost depuse la unitatea militară, nu la Securitate, și au fost semnate „Căpitan Traian Băsescu”. „Dacă aș fi fost colaborator, acestea ar fi trebuit să fie semnate cu numele conspirativ «Petrov»,” a mai afirmat el.
De asemenea, fostul președinte a menționat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau restricții privind contactele cu cetățeni străini și că în timpul verii, ca studenți, obișnuiau să se întâlnească în stațiunea Mamaia cu tineri din Cehoslovacia.
(Te-ar putea interesa și: Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, îndeamnă bugetarii să dea în judecată guvernul)
Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].