20.6 C
București
joi, iulie 3, 2025
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Consiliul Concurenței solicită returnarea sporurilor, susținând că acestea au adus un cost de 1,3 miliarde de lei românilor

    Miercuri, angajații Consiliului Concurenței au organizat un protest spontan ca reacție la reducerile salariale anunțate, cerând Guvernului României să ia în considerare și circumstanțele speciale, nu doar să aplice măsuri generale de reducere a salariilor

    Conform unui comunicat transmis AGERPRES de Sindicatul Autorităţii de Concurenţă din România – Pro Concurenţa, inspectorii de concurenţă, deşi sunt funcţionari publici, au atribuţii distincte faţă de personalul din sistemul bugetar, acestea fiind comparabile cu cele ale organelor judiciare.

    Pe 2 iulie 2025, angajaţii Consiliului Concurenţei au organizat un protest spontan ca urmare a reducerilor salariale anunţate. Sindicatul solicită Guvernului să ia în considerare particularităţile specifice ale acestei situaţii, nu doar să aplice tăieri salariale generale. Angajaţii înţeleg dificultăţile economice cu care se confruntă România şi îşi exprimă disponibilitatea de a contribui cu expertiză pentru a depăşi aceste provocări. Totuşi, ei susţin că deficitul bugetar nu este generat de nivelul salariilor, ci de alte cheltuieli publice care, în opinia lor, ar putea fi reduse fără impact negativ asupra economiei sau administraţiei.

    Protestatarii menţionează că cei 230 de inspectori de concurenţă din întreaga ţară au aplicat în ultimii cinci ani amenzi de peste 300 de milioane de euro, sumă care revine integral bugetului de stat. Deciziile Consiliului sunt confirmate de instanţe în peste 90% din cazuri, demonstrând soliditatea şi profesionalismul investigaţiilor. În 2024, inspectorii români au încheiat cele mai multe investigaţii din toate autorităţile de concurenţă din UE, conform tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene.

    Impactul pozitiv al acţiunilor Consiliului din 2024 asupra consumatorilor este estimat la aproximativ 1,3 miliarde de lei, calculat conform metodologiei Comisiei Europene. De peste un deceniu, salariile inspectorilor nu au fost ajustate în funcţie de inflaţie, ceea ce a dus la plecarea unui sfert din personalul specializat către sectorul privat, unde sunt oferite salarii şi beneficii mai atractive. Această pierdere afectează atât investigaţiile, cât şi suportul tehnic IT necesar pentru inspecţii inopinate şi recuperarea datelor electronice şterse de companii, conform sursei.

    (Te-ar putea interesa și: Majorarea taxelor fără o evaluare riguroasă riscă să aibă efecte negative asupra încasărilor la buget)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    STIRI RECENTE

    NU RATA