19.5 C
București
luni, iulie 14, 2025
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Consilierul lui Ilie Bolojan a declarat: „Resursele publice au fost risipite, iar această situație a generat o nemulțumire tot mai mare în rândul societății.”

    Consilierul onorific al premierului Ilie Bolojan, Ionuț Dumitru, a comentat măsurile guvernamentale care au provocat nemulțumire în rândul populației. El a explicat că înțelege revolta contribuabililor, care sunt nevoiți să plătească taxe mai mari către buget, în timp ce fondurile publice sunt irosite

    Economistul a ținut să sublinieze faptul că Români nu poate să supraviețuiască fără fonduri europene.

    „Fără fonduri europene, trebuie să spunem foarte tranșant, România nu poate finanța din resurse proprii, pentru că nu le are, nu poate finanța nicio lucrare mare de infrastructură. Și după acest pachet de ajustare fiscal-bugetară, probabil că fondurile europene, suspendarea fondurilor europene, dispare de pe agendă. În plus, știm cu toții că eram amenințați și suntem amenințați în continuare, dar probabil că riscul a scăzut semnificativ, cu retrogradarea ratingului de țară, adică cu reducerea ratingului la categoria nerecomandată investițiilor, în limbajul piețelor financiare – junk, care în traducere românească ar însemna gunoi, care ne-ar întoarce circa 20 de ani în spate”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru Digi24.

    Nemulțumirea crește pe fondul risipei banilor publici

    Economistul spune că nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât oamenii văd clar cum au fost irosiți banii.

    „A doua jumătate a acestei luni, la sfârșitul lunii iulie, vine cu pachetul doi, care vrea să atace problema asta de reforme structurale, în primul rând pe partea de cheltuieli, de îmbunătățire a eficienței banilor publici. Spre exemplu, pensiile speciale, tot ce înseamnă bani în instituții publice, modul în care ei sunt cheltuiți, achiziții publice, companii de stat, vedem consilii de administrație, tot felul de exemple. Aproape zilnic vedem în ultima perioadă ineficiențe crase”, a mai declarat consilierul premierului.

    Ce se întâmplă cu pensiile speciale

    „Văd pensionări la 40 și ceva de ani, văd venituri foarte mari după standarde românești și rezultate discutabile, ca să nu folosim un termen mai dur. Și atunci este absolut clar că sunt ineficienți. Adică bagi resurse foarte mari și creezi chiar adevărate privilegii, că nu le poți numi altfel. Pensionare la 40 și ceva de ani, 50 de ani nu poate fi decât un privilegiu după orice standard, dar rezultatele sunt slabe și cetățenii văd lucrul acesta,,

    Ionuț Dumitru a precizat că vor fi vizate și unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri).

    „Este necesar să discutăm câte UAT-uri sunt cu adevărat necesare în România și de câți angajați are nevoie fiecare UAT, primărie sau instituție publică în general, deoarece în prezent nu avem un răspuns clar la această întrebare. Multe dintre aceste UAT-uri nu dispun de autofinanțare și depind de fonduri de la bugetul de stat, iar modul în care folosesc aceste resurse publice nu este monitorizat. Nu există o evaluare clară a proiectelor pe care le finanțează și dacă acestea sunt cu adevărat necesare comunităților”, a declarat economistul pentru sursa menționată.

    În plus, el susține implementarea unor măsuri mai ferme pentru colectarea taxelor de către ANAF, subliniind că există o „incapacitate semnificativă de a colecta evaziunea fiscală, care rămâne ridicată în România”.

    (Te-ar putea interesa și: Alexandru Rogobete își propune să revigoreze sistemul de sănătate: „În forma actuală, sistemul nu încurajează performanța”)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    STIRI RECENTE

    NU RATA