Crin Antonescu a explicat ce ar fi trebuit să facă Klaus Iohannis pentru a evita prelungirea mandatului
Anularea alegerilor
În ultimele săptămâni, România s-a confruntat cu o perioadă de instabilitate politică majoră, determinată de anularea alegerilor prezidențiale și prelungirea mandatului președintelui Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să se încheie pe 21 decembrie 2024. Curtea Constituțională a hotărât anularea alegerilor programate pentru 24 noiembrie 2024.
În urma acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a declarat că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou președinte, subliniind că nu intenționează să preia funcția de prim-ministru și că dorește să își finalizeze mandatul.
Această situație a generat tensiuni în societatea românească, având în vedere scăderea semnificativă a încrederii publice în președinte, alimentată de lipsa de activitate, utilizarea avioanelor private pe cheltuiala statului, neimplementarea proiectului „România educată”.
Aceste evenimente au subliniat fragilitatea instituțiilor democratice din România și au ridicat întrebări cu privire la viitorul politic al țării. Astfel, președintele a ajuns într-un soi de „mandat prelungit” pe care unele voci din spațiul public românesc îl definesc ca fiind „ilegitim” sau „neconstituțional„.
„Dacă s-ar fi putut găsi un compromis prin care…”
„Întâi de toate, ar trebui să spun, indiferent de toate comentariile care s-au făcut, mie mi se pare că actul de a fi putut constitui astăzi Camerele Parlamentului, conducerea Camerelor, de a fi putut constitui o majoritate, de a respecta procedurile constituționale, de a fi învestit un Guvern, de către președintele în exercițiu, încă, domnul Klaus Iohannis, e un lucru bun. Era un lucru necesar. E foarte bine că s-a făcut. Categoric, din această seară, România este mai stabilă, mai sigură ca regim democratic decât acum câteva ore.
Mai departe, nu cred că e un capăt de țară, nu cred că e un lucru esențial – prelungirea mandatului n.r.. Sunt lucruri mai mari, tensiuni mai mari în societatea românească, dar dacă s-ar fi putut găsi un compromis prin care, de exemplu, de mâine încolo președintele Senatului să exercite un interimat, atunci cu acordul lui Iohannis, sigur că poate asta ar fi reglat din aceste tensiuni. Până la urmă, însă, nu cred că e un lucru esențial”, a explicat Crin Antonescu.
Cine l-a convins pe Crin Antonescu să accepte candidatura la Cotroceni?
Alegerile prezidențiale vor fi reluate în 2025, după ce scrutinul anterior a fost anulat înaintea turului al doilea, programat inițial pentru 8 decembrie 2024, în urma unei decizii a Curții Constituționale.
Crin Antonescu, fost lider al PNL și al Senatului, a acceptat să candideze ca reprezentant comun al Coaliției formate din PSD, PNL, UDMR și minorități.
„De convins, m-a convins situația pe care am constatat-o imediat după dimineața zilei de 25 noiembrie. De atunci, am vorbit informal cu toți liderii politici, cu mulți alți oameni din aceste partide și nu numai. Am vorbit cu mulți oameni pe care, pur și simplu, îi cunosc, chiar și cu persoane pe care nu le știam. Societatea civilă nu înseamnă doar ONG-urile acreditate de anumite grupuri care ne-au făcut viața frumoasă de vreo 20 de ani încoace.
Am discutat cu toți acești oameni, dar situația este cea care m-a convins. Sigur, încrederea sau propunerea din partea unor persoane, pe care eu, la rândul meu, le respect ca lideri politici sau persoane private, mi-a ridicat o problemă, mi-a pus o întrebare. Răspunsul meu a fost legat de ceea ce s-a întâmplat, de riscurile enorme la care cred că, în continuare, suntem expuși.
Cred că acest ciclu electoral teribil al anului 2024 trebuie să se încheie cu bine. Trebuie să se termine cu bine, nu pentru mine, nu pentru un partid sau altul, ci cu bine așa cum s-a putut pentru noi toți, cei care am încropit un regim democratic în acești 35 de ani”, a spus Crin Antonescu.
(Te-ar putea interesa și: De la Ministerul Familiei la Ministerul Culturii. Cine este Natalia Intotero, propunerea PSD pentru cultură, în noul guvern)
Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].