Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că au fost identificate spitale în România în care, din 60 de cazuri de urgențe medicale și chirurgicale, 50 de pacienți au fost transferați către alte unități, deși ar fi putut fi tratați la fața locului
Potrivit ministrului, această situație este determinată de un sistem care, în forma actuală, nu încurajează performanța și nici nu motivează spitalele municipale sau orășenești să intervină chirurgical în propriile unități.
„De-a lungul timpului s-a discutat mult despre aşa-numita plată pe performanţă, un sistem care este aplicat în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, cu excepţia României, Bulgariei şi încă unei alte ţări. Plata pe performanţă presupune o recompensă suplimentară, practic o stimulare – dacă pot spune aşa – pentru medici, în vederea realizării unor intervenţii chirurgicale mai complexe în spitalele publice. Am identificat unităţi sanitare în România unde, din 60 de cazuri prezentate în UPU pentru urgenţe medicale şi chirurgicale, 50 de pacienţi au fost transferaţi în alte unităţi, deşi ar fi putut fi trataţi în spitalul în care s-au prezentat”, a declarat Alexandru Rogobete, duminică, la Antena 3 CNN.
Alexandru Rogobete a explicat de ce se întamplă acest lucru
”Pentru că sistemul în momentul de faţă nu stimulează performanţa şi nu stimulează unităţile sanitare de rang municipal sau orăşenesc să rezolve pacienţii în acea unitate sanitară şi atunci sigur că este mult mai comod, mai ales noaptea sau un weekend, să transferi un pacient într-o unitate sanitară Judeţeană de urgenţă sau cu rang de spital universitar”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Rogobete a clarificat că nu face referire la cazurile complexe care necesită o echipă medicală extinsă, unde transferurile sunt justificate.
”Nu sunt absurd acum, când vorbim de complicaţii chirurgicale sau medicale grave care necesită o echipă medicală extinsă multidisciplinară sigur că transferurile sunt justificate, dar nu este justificat să transferi, de exemplu, o apendicită într-un spital universitar, mai ales dacă în spitalul în care se prezintă pacientul ai chirurg, ai sală de operaţie, ai anestezist, ai medicamente şi ai toată infrastructura necesară pentru a rezolva acest pacient”, a afirmat Rogobete.
(Te-ar putea interesa și: Transplant de inimă reușit la Spitalul de Urgență București! Un nou început pentru un pacient!)
Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].