Potrivit ultimelor date publicate de Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Republica Moldova continuă să fie un important exportator de făină.
Republica Moldova, exportator și importator de făină
Exporturile de făină ale companiilor din Republica Moldova rămân la un nivel constant ridicat și în 2024, egalând cel puțin cifrele înregistrate în 2023.
(Citește și: Hipermarketurile din România prosperă! Adaosul comercial a crescut spectaculos de la an la an!)
În prima jumătate a anului 2024, liderii în exportul de făină au fost:
- Locul 1 – S.C. „Oleinac ” S.R.L. – cu un volum de export de 5,4 mii tone;
- Locul 2 – „Ghenven-Service ” SRL, cu un volum de export de 2,74 mii tone;
- Locul 3 – „Grando Invest Group” S.R.L, cu un volum de export de 2,74 mii tone.
O situație neobișnuită pe piața făinii
Piața făinii din Republica Moldova se confruntă cu o situație neobișnuită: creșterea exporturilor de făină se desfășoară simultan cu importuri semnificative și constante. Acest fenomen are avantajul de a transforma balanța comercială a făinii din negativă în pozitivă în termeni reali, a declarat Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, conform Bani.md.
El a menționat exemplul anului 2020, înainte de războiul din Ucraina, când s-au importat cu 28 de mii de tone de făină mai mult decât s-au exportat.
În primele șase luni ale acestui an, exporturile au depășit importurile cu 654 de tone.
Liderul Asociației „Agrocereale” a subliniat că, pentru a spori exporturile, producătorii de făină își îmbunătățesc calitatea produselor atât pentru export, cât și pentru piața internă.
Dacă această tendință va continua, o parte din grâul cultivat în Republica Moldova va fi exportat sub formă de făină, aducând astfel o valoare adăugată mai mare.
Creșterea comerțului exterior cu cereale
În ultimii ani, tot mai multe cereale din Republica Moldova au ajuns pe piața Uniunii Europene, conform datelor oficiale. Delegația Uniunii Europene la Chișinău a indicat recent că exporturile de cereale din Republica Moldova către țările UE au crescut de opt ori în ultimii patru ani.
Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la 36,2 milioane de dolari în 2020 la 292,2 milioane de dolari în 2023. Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de cereale exportate, cu România primind produse în valoare totală de 247 de milioane de dolari.
În Grecia, exporturile de cereale au fost de 18,4 milioane de dolari, în Italia de 16,7 milioane de dolari, în Spania de 2,9 milioane de dolari și în Portugalia de 2 milioane de dolari.
(Te-ar putea interesa și: Fluxul continuu de gaz rusesc către Europa! Livrările Gazprom în creștere semnificativă!)
Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].