32.5 C
București
luni, iulie 8, 2024
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Fluxul continuu de gaz rusesc către Europa! Livrările Gazprom în creștere semnificativă!

    Potrivit calculelor Reuters, livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au înregistrat o creștere de aproape 23% în iunie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.

    Această revenire vine după ce livrările au atins cel mai scăzut nivel din perioada post-destrămarea Uniunii Sovietice.

    Faţă de luna anterioară, livrările au înregistrat un declin de 8,6%

    În luna trecută, exporturile au înregistrat o scădere față de luna mai, din cauza lucrărilor planificate de mentenanță la gazoductul TurkStream, desfășurate în perioada 6-9 iunie.

    Exporturile medii zilnice prin conducte au coborât la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, comparativ cu 89,5 mcm în mai, totuși acestea sunt în creștere față de iunie 2023, când livrările se situau la 66,8 mcm.

    Până în prezent în acest an, Gazprom a exportat aproximativ 15,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale către Europa.

    State din Europa de Est primesc în continuare gaz rusesc prin Ucraina în ciuda eforturilor de reducere.

    În ciuda eforturilor Europei de a reduce dependența de gazul rusesc, mai multe state din Europa de Est continuă să-l primească prin intermediul unei conducte care trece prin Ucraina.

    Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. În contextul continuării conflictului, majoritatea analiștilor anticipează o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze rusești.

    Gazprom a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de gaze naturale către China, unde importurile prin conducte de gaze rusești au atins 22,7 miliarde metri cubi (bcm) anul trecut.

    Acest nivel reprezintă o creștere cu aproape 1,5 ori față de cantitatea de 15,4 bcm înregistrată în 2022.

    De la începutul lui 2023, Gazprom nu mai publică propriile statistici lunare şi nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile.

    Declinul semnificativ al Gazprom în 2023: Livrări reduse, producție scăzută și pierderi record

    În 2022, livrările totale de gaze naturale ale Rusiei în Europa au fost de aproximativ 63,8 miliarde metri cubi (bcm), prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters.

    Volumul acestora a înregistrat o scădere semnificativă în 2023, ajungând la 28,3 bcm, ceea ce reprezintă o diminuare de 55,6%. În perioada de vârf din 2018-2019, fluxurile anuale către regiune se situau între 175 bcm și 180 bcm.

    Raportul anual al companiei ruse de stat, publicat luna aceasta, indică o reducere a producției de gaze naturale a grupului Gazprom cu 13% în 2023, atingând un minim record de 359 miliarde metri cubi (bcm), față de 412,94 bcm în 2022.

    Această producție a înregistrat o scădere de aproape o treime față de nivelul de 515 bcm în 2021, marcând cel mai redus nivel de la înființarea companiei în 1989 de către Ministerul Industriei Gazelor.

    În 2023, Gazprom a raportat pierderi de aproape 7 miliarde de dolari, fiind primele pierderi anuale înregistrate începând din 1999, ca urmare a reducerii exporturilor de gaze spre Europa.

    Gazprom rămâne cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

    (Te-ar putea interesa și: ACCIZE MAJORATE: TAXELE LA POMPĂ APROAPE DE 50% DIN PREȚURILE CARBURANȚILOR)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].

    STIRI RECENTE

    NU RATA