20 C
București
miercuri, iulie 3, 2024
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Povestea Fraților Micula împotriva României: Decizia Favorabilă a Justiției Americane

    Decizie crucială în cazul Fraților Micula împotriva României: Curtea Federală de Apel din SUA respinge cererea României de implementare a deciziilor CJUE

    Verdictul Tribunalului Arbitral ICSID

    Un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral ICSID de la Washington, parte a Băncii Mondiale, obliga autoritățile din București să plătească fraților Micula, cetățeni suedezi, despăgubiri de peste 356 milioane de dolari plus dobânzi.

    Aceasta se datorează retragerii în 2005 a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, programată să expire în 2009.

    În 2019, statul român le-a plătit celor doi antreprenori peste 912 milioane lei (aproximativ 215 milioane dolari) din despăgubirile stabilite de ICSID, însă mai rămân de achitat peste 140 milioane dolari, plus dobânzi.

    (Citește și: MESAJELE TRANSMISE DE POLITICIENII ROMÂNI, DUPĂ TENTIVA DE ASASINAT A LUI ROBERT FICO!)

    Despăgubirile către frații Micula considerate ajutor de stat ilegal de Comisia Europeană și CJUE

    Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România constituie ajutor de stat ilegal conform legislației UE și a interzis efectuarea plăților.

    Această poziție a fost confirmată de CJUE acum doi ani. În urma acestor decizii, României i s-a ordonat să recupereze sumele deja plătite.

    În schimb, investitorii au inițiat mai multe procese în diverse jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru a obține punerea integrală în executare a deciziei ICSID din 2013.

    Argumentul judecătorilor americani

    În procesele din Statele Unite, România a susținut că tribunalele americane nu au autoritatea de a judeca cazul, deoarece Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, inclusiv clauzele privind arbitrajul la ICSID, a fost declarat invalid conform legislației UE.

    Cu toate acestea, judecătorii americani au respins această argumentație, susținând că disputa cu frații Micula a avut loc în 2005, când România nu era încă membră a UE și, prin urmare, nu era supusă normelor Uniunii.

    Această poziție a fost reconfirmată recent de o curte federală de apel, conform informațiilor prezentate de Profit.ro, care a inclus și documentele instanței.

    (Te-ar putea interesa și: PREMIERUL SLOVACIEI A FOST ÎMPUȘCAT!)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected].

    STIRI RECENTE

    NU RATA