30.6 C
București
marți, iulie 9, 2024
spot_img
More

    STIRI RECENTE

    Israelul în alertă: Netanyahu, în vizorul Curții Penale Internaționale

    Potrivit mai multor oficiali israelieni și străini citați de New York Times și Times of Israel, oficialii israelieni sunt tot mai convinși că Curtea Penală Internațională se pregătește să emită mandate de arestare pentru înalți oficiali guvernamentali în legătură cu conflictul din Gaza.

    Această decizie este văzută ca o lovitură morală majoră și ar putea afecta serios statutul internațional al Israelului, conform presei israeliene.

    Israelul se mobilizează pentru a contracara planurile CPI de a emite mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a oficialilor săi

    O sursă guvernamentală israeliană a declarat duminică că Israelul depune în prezent eforturi concertate pentru a împiedica planurile Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandate de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu și a altor înalți oficiali israelieni.

    Aceste eforturi implică Consiliul Național de Securitate și Ministerul de Externe.

    Israelul contracarează acuzațiile Curții Penale Internaționale: IDF abordează sprijinul pentru debarcaderul umanitar din Gaza

    Conform unui oficial israelian, acuzațiile centrale ale tribunalului de la Haga vor viza presupusa acțiune a Israelului de „înfometare deliberată a palestinienilor din Gaza”.

    În această optică, conform Times of Israel, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Nadav Shoshani, a organizat un briefing rar în timpul zilei de Șabat pentru reporterii străini, abordând sprijinul Israelului pentru debarcaderul umanitar temporar din apropierea Fâșiei Gaza. Acest lucru subliniază eforturile țării de a contracara campania Curții Penale Internaționale.

    Dacă instanța va merge mai departe cu emiterea mandatelor de arestare, scrie și New York Times, oficialii israelieni ar putea fi acuzați de împiedicarea livrării de ajutor umanitar în Fâșia Gaza și de urmărirea unui răspuns excesiv de dur după atacurile Hamas.

    Netanyahu, sub presiuni neașteptate

    Pe platforma de știri Walla, analistul Ben Caspit a evidențiat că Netanyahu se confruntă cu „o presiune neașteptată” din cauza posibilelor mandate de arestare, care ar putea afecta semnificativ statutul internațional al Israelului.

    Caspit a raportat că Netanyahu conduce o „campanie neîntreruptă” pentru a preveni emiterea acestor mandate de arestare, concentrându-se în special pe administrația președintelui american Joe Biden.

    Amos Harel, analist la cotidianul Haaretz, a raportat că guvernul israelian operează pe baza presupunerii că procurorul CPI, Karim Khan, ar putea emite mandate de arestare în această săptămână pentru Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și șeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi.

    Natura informațiilor care au stârnit îngrijorarea oficialilor israelieni cu privire la o posibilă acțiune a CPI nu a fost dezvăluită, iar instanța nu a făcut nicio declarație cu privire la acest subiect.

    O lovitură morală: Implicațiile unei posibile acțiuni a Curții Penale Internaționale

    Chiar dacă mandatele de arestare emise de instanță nu vor putea fi implementate efectiv, acestea ar fi percepute probabil ca o lovitură morală umilitoare în mare parte a lumii, în special pentru Israel.

    Netanyahu a adăugat vineri că o eventuală decizie a CPI nu ar influența acțiunile Israelului, dar ar stabili un precedent periculos. „Sub conducerea mea, Israelul nu va tolera niciodată nicio tentativă din partea Curții Penale Internaționale de la Haga de a submina dreptul său fundamental de a se apăra”, a subliniat Netanyahu.

    (Citește și: GRUPURILE DE HACKERI DIN COREEA DE NORD VIZEAZĂ SUBCONTRACTORII DIN INDUSTRIA DE APĂRARE DIN COREEA DE SUD)

    Dacă dețineți informații despre acest subiect, ne puteți scrie pe Whatsapp la 0770660588, sau pe adresa de e-mail: [email protected]

    STIRI RECENTE

    NU RATA